Arkisto 25.11.2009

Melleniuksen päiväkodille kasvot, päiväkodille valokuva Hanneksen perheestä

Valokuva

Leena Tiainen os. Melamies (Leevin tytär)
Marja Toiviainen os. Melamies (Leevin tytär)
Liisa Kukkohovi os. Melamies (Arvin tytär)

Epätietoisuus saa riittää! Niinpä sukuseura päätti luovuttaa Melleniuksen päiväkodille valokuvan isovanhemmista Hannes ja Naema Melleniuksesta poikineen. Oulun Peltolassa sijaitseva sekä puisto että päiväkoti liittyvät Sodankylästä Ouluun muuttaneeseen Hannes ja Naema Melleniukseen, jotka hankkivat vuonna 1923 Kastellista mökin kesäpaikakseen. Sen ympärillä oli kohtuullisen kokoinen pihapuutarha ja perunamaa. Alue oli ollut alunperin ns. lahjoitusmaata, jonka Ruotsin kuningas oli luovuttanut kaupungin porvareiden käyttöön 1600-luvulla. Hanneksen kuoltua hänen poikansa Väinö (1899 – 1976) lunasti perikunnalta mökin ja tontin. Asutuksen ja tiestön laajentuessa kaupunki alkoi kuitenkin pakkolunastaa tonttia pala palalta. Loput maat kaupunki pakkolunasti vuonna 1986, jolloin myös mökki purettiin. Kaupungin asemakaavassa alueelle muodostettiin Melleniuksen puisto. Melleniuksen päiväkoti aloitti toimintansa alueella vuonna 1999.

Sukunimi Mellenius muutettiin ensimmäisen kerran sukunimeksi Melamies Oulun läänin maaherran päätöksellä 16.9.1930. Nimen ottivat tuolloin Leevi Johannes, Siiri Pauliina (os. Rapp) ja Leena Melamies. Valokuvan luovuttivat Melleniuksen päiväkodille 17.11.2009 Mellenius-Melamies sukuseuran puolesta: Leena Tiainen os. Melamies (Leevin tytär) Marja Toiviainen os. Melamies (Leevin tytär) Liisa Kukkohovi os. Melamies (Arvin tytär)

Lisätietoja:
Hannes

IX Sukukokous Hailuodossa 4-5.7.2009

Sukukokous pidettiin Hailuodossa heinäkuun ensimmäisellä viikonlopulla, jolloin sukulaiset pikku hiljaa kerääntyivät saarelle. Lauantaina ilmoittatumisen ja aamisen jälkeen väki kokoontui ensimmäisenä sukuviirin nostoon. Päämies Marja Toiviainen (Hannes) lausui herätesanat ja kertoi viirin totetuksesta. Viirin suunnittelija, Reijo Hukkanen (Sandra), nosti viirin salkoon.

» Lisää..

Sukutapaaminen Hailuodossa

Olemme viettäneet suvun yhdeksättä sukutapaamista Hailuodossa 4-5.7.2009.

Mielestäni tapaaminen oli monessakin mielessä onnistunut. Järjestelyt toimivat moitteettomasti, josta suuri kiitos Marjalle, Ritvalle, Sallalle, Reijolle, Jussille ja Hannalle ja heidän taustajoukoilleen. Suuri kiitos myöskin Oulun Setlementti ry:n Heidi Paganille erinomaisesta asiakaspalvelusta

Tutkiessani sukutauluja tapaamisen jälkeen minulle selvisi,että olimme olleet Hailuodossa myös sukumme juurilla, sillä Robert Melleniuksen tytär Hildur Maria oli avioitunut 7.4.1893 Hailuodossa syntyneen metsänhoitaja Johan Alfred Heikkelin kanssa. Jumalanpalvelus ehtoollisella käynteineen kruunasi juhlan.

Mikä parasta, että nuoremmat sukupolvet olivat mukana tapaamisessa. Se osoittaa,että kiinnostus sukuun on säilynyt ja jatkumo on taattu. Sukuseura teki viisaan päätöksen valitessaan nuoren kolmikymppisen Elinan sukumme esimieheksi. Onnittelut Elinalle. Seuraavan kerran kokoonnumme pohjoiseen ja monen toivomuksena olisi kokoontumispaikaksi Rovaniemi josta on aina ollut suvun vankka edustus.

Tapaamisiin Pentti Mellenius emeriittus suvun esimies

Sukukokouksen avaussanat, Hailuoto 2009

Kun viime keväänä ajelimme Eskon kanssa ”ylös” kohti Kilpisjärveä ja ihailimme jatkuvasti kasvavia komeita tunturien jonoja. Aurinko paistoi, etelän puolella näkyi jo paikoitellen pälvipaikkoja. Silloin ajattelin, että täältä Lapista minunkin sukuni on lähtöisin. Tunsin silloin varsin suurta ylpeyttä juuristani. Isoisäni isä, Robert Mellenius asui perheineen Sodankylässä. Siellä Robert kasvatti lapsensa ja opetti heille esimerkiksi metsästystä, kalastusta ja poronhoitoa. Hän opetti heidät myös kunnioittamaan ja arvostamaan luontoa.

Täällä Hailuodossa on koolla Robertin jälkeläisiä suuri joukko, hänen lastensa mukaan useisiin klaaneihin jakautuneena. Meistä ainakin kaikki vanhemmat ovat tulleet tietämään Robertin hyvän fyysisen kunnon. Olemme kuulleet kerrottavan, että Ukko-Mellenius käveli vielä vanhoilla päivillään Oulun ja Kemin matkalta palatessaan kairan poikki Rovaniemeltä Sodankylään. Matka oli vain 130 km. Monille meistäkin on varmaan periytynyt innostus liikkumiseen ja arvostus luontoon juuri häneltä.

Marja Toiviainen, suvun päämies 2007-2009

Sukulaisia kirjallisuudessa

Mellenius-Melamies-suvun sukutaulut Anders Melleniuksen jälkeläisistä 1600-luvulta vuoteen 1993, toim. Riitta Tuomivaara
Kapina Kauhajoella 1808, kertonut O. Blomstedt