Arkisto 20.6.2013

Risteriputti

Veli-Pekka Jarvan kolumni Christer Bouchtista, Satakunnan Kansa 16.6.2009. (PDF-liite, julkaistu Satakunnan Kansan luvalla.)

pdf

Muistelmia Gustava Melleniuksesta

Gustava Melleniuksen hauta Kannuksessa

Muistelmia isoäidistäni Gustava Melleniuksesta os.Kiuru synt.24.2.1875. Kuoli evakossa Kannukseen 15.12.1944 ja on haudattuna Kannukseen.

En kovin paljon muista isoäidistäni, mutta se mikä on jäänyt mieleen hänestä oli, että hän aina piti hyvän huolen meistä lastenlapsistaan. Äitini Vega joka palveli postilaitosta oli melkein aina töissä ja isäni Niilo joka oli Kemiyhtiön työnjohtajia oli myös paljon savotoilla ja sen vuoksi olimme papan ja isoäidin hyvässä hoidossa. Isäni siunattiin sankarihautaaan 20.6.1940 jonka jälkeen isovanhempien kasvatustyö tuli vieläkin korostettummasti esiin. Äidin työpäivät olivat hyvin epäsäänöllisiä, koska elettiin hyvin rauhattomia aikoja, silti postin piti toimia täydellä teholla. Talvisotatalvena olimme me lapset isoäidin kanssa evakossa Ylitorniolla, jossa äitini isä toimi asemapäällikkönä. Olihan se mukava kaiken surun keskellä, erosta äidistä ja isän menettäneenä, kun saimme turvautua isovanhempiemme hellää hoivaan. Jatkosodan syttyessä olimme Sodankylässä ja muistan kuinka monta kertaa pakenimme Mannerorven mökille Kommattilammelle muka viholliskoneita pakoon ja turvaan ilmapommituksilta. Isoäiti oli silloinkin meidän lasten turvana ja tukena. Isoäiti oli komea pitkä nainen, joka piti hyvää huolta taloudesta ja niistä lukemattomista yövieraista, joita talossa yöpyi sen ajan käytännön mukaan. Yöpyjät olivat ihmisiä, jotka olivat menossa savottatöihin pohjoiseen. Muistan muutamia tapauksia, joita minulla on jäänyt mieleen isoäidistäni erityisesti. Kerran alakoulun ensimmäisellä luokalla opeteltiin virkkaamaan patalappua. Minulta tämä taito täysin puuttui ja vaikka kuinka yritin valkoisesta langasta kutoa patalappua, niin siitä lopulta tuli musta pallo. Kysyin opettajalta,että voisinko viedä työn kotia ja tehdä sen uudelleen. Opettaja suostui ja niin sain isoäidin virkkaaamaan minulle tämän patalapun ja koska hän oli hyvä käsistään, niin seuravana päivänä opettaja kehui työtäni erinomaiseksi ja lupasi laittaa sen koulun päättäjäisissä kaiken kansan ihailtavaksi. Hän kyllä varmaan aavisti, että joku muu kuin minä oli ollut asialla. Tammikuussa pappa saatettiin haudanlepoon Sodankylään. Hänen ei tarvinnut enään nähdä sitä hävitystä mitä hänelle niin rakas Sodankylä sai kokea vielä samana syksynä, jolloin saksalaiset polttivat Sodankylän maantasalle. Meidänkin talo paloi samoin kaikki muutkin Pullinpuolen talot. Isoäti kohtasi määränpäänsä evakkoreissulla Kannuksessa, jonne hänet on haudattu. Hänen hautakumpunsa oli vuosikymmeniä tietymättömissä, vaikka useaan otteeseen yritin Kanuksen seurakunnasta saada selville missä hauta sijaitsee. Ihan muutamia vuosia sitten se vihdoin löytyi ja äitini vuosikymmeniä sitten teettämä hautakivi saatiin vietyä isoäidin haudalle. Isoäidin viereisessä haudassa lepää myöskin evakkoreissulla Kannuksessa kuollut sodankyläläinen Aino Mannerma. Mielessäni on kauniit muistot isoäidistäni.

Pentti Mellenius, Kempele

Jäsenmaksu 2013-2015

Kauden 2013-2015 jäsenmaksu on 30,00 €/yksittäiselle jäsenelle ja 50 €/perhekunnalle (useampi jäsen samassa osoitteessa). Jäsenmaksu maksetaan tilille FI45 5641 2520 0290 75 (BIC-koodi OKOYFIH).

Hallitus kaudelle 2013-2015

Päämies: Jouni Kettunen